Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 

„…Jó így csendesen nézni a fákat,
Érezni a derűt, mely mindent áthat;…”

(Tóth Árpád: Erdő)
 
A forró, tüdőt perzselő nyári levegőt beszívva, vágyakozunk az ezerarcú és színű erdő árnyat adó lágy lombjai közé. Az élmény mely minden korosztály látásmódját kiteljesíti, szépérzékünkre hatva esztétikai élmények forrásává válhat. A természetben járva, távol a város zajától tudják kicsik és nagyok észrevenni, felfedezni a természet ezernyi kincsét, az erdők hangját, a számtalan megkapó színt, a gazdag növény- és állatvilág rengeteg csodáját. Barangolásukhoz jó időt, kellemes kikapcsolódást kívánunk!
 
HAJDÚHADHÁZ
Az Erdészet által kezelt erdők három város körül és közvetlen környezetükben találhatók, így az ott élők változatos környezetben tölthetik el pihenésre szánt idejüket. A hajdúhadházi parkerdőben helyezkedik el az úgynevezett Sillye emlékhely, amely Hajdúhadház XVII. század végi történetéig vezet vissza. Az itt meghalt Sillye Mátyás emlékére állították, aki az utolsó hajdúkerületi főkapitány ősi ágához tartozott. Az emlék sírhelyet érinti a Bocskaikerttől Téglás vasút állomásig vezető piros turistajelzéssel ellátott út, amely kedvelt kirándulóhely. A 4. számú főközlekedési út melletti autós pihenő - Angolkerti Fogadó - közelében az Angolkertben több turista út, számos piknikezésre alkalmas tisztás és szalonnasütő-hely is található. Az erdészházak környezete is fogadókész mind ifjúsági, mind gyermek csoportok számára.
 
DEBRECEN
Üdülőközpontok:
 • a Hármashegyi
 • Bánki
 • Vekeri
 • Nagycserei
 • Mézeshegyi,
amelyek többségéhez horgászásra, csónakázásra alkalmas tavak tartoznak.

A közjóléti tevékenységgel a Hármashegyi-, Bánki és Vekeri pihenőcentrumokban valamint a kisebb pihenőhelyeken kívánunk lehetőséget biztosítani az alábbi szolgáltatásokhoz:
 • Bánki Tájház és Arborétum megtekintése
 • Erdei játszóhelyek (játszófaluk) használata
 • Kilátók, szánkópálya, sportpálya igénybevétele
 • Kerékpáros és gyalogos túrizmus
 • Erdei berendezések használata
 • Csendes, szabadidős időtöltés (piknik)
 • Csónakázás, vízisportok gyakorlása.
Az Erdőspusztai Tájház és Arborétum, valamint az itt található tanösvény az év minden napján látogatható. A kialakított Panoráma út, a mellette lévő parkolókkal, játszóterekkel és egyéb létesítményekkel áll a pihenni vágyók rendelkezésére. A Hármashegyaljáig közlekedő Zsuzsi vonat biztosítja az összeköttetést a kiránduló övezet északi részén. Jelzett turistautak haladnak át a területeken, például az Alföldi Kék-túra nyomvonala és a különböző erősségű teljesítménytúrák nyomvonalai. Megemlíthetjük még a Nagyerdei üdülési létesítményeket, esőbeállókat, erdei torna-felszerelési tárgyakat, amelyek a Pallagi út mentén és a belterületi parkrészen helyezkednek el. Az Árpád korban több település is létezett a területen. Templomainak romjai konzerválva régészeti bemutatóhelyek. Az Ördög-árok szarmata-kori emlékhely.
 
GÚTH
Az erdészet az igényes vadászati turizmust valósítja meg, melyhez színvonalas vadászházakat, fejlett infrastruktúrát biztosít. A vadászat mellett azonban a kikapcsolódni vágyóknak, a természetet és a turizmust kedvelőknek is tartalmas időtöltési lehetőséget nyújt ez a táj. A vadászház közelében lévő kilátótoronyból gyönyörködhetünk a végtelennek tűnő erdő zöld tengerében. A Nyírmátronfalvai erdőrészlet majálisok és egyéb rendezvények színhelye. Turistautak haladnak át a területeken, az Alföldi Kéktúra nyomvonala és különböző erősségű helyi túrák nyomvonalai is, mely útvonalakon eljuthatunk Gúth jelképéhez, a Belsőgúthon található XIII. századi Pusztatemplom romjaihoz is. Nyíracsádon a szintén a XIII. századból való – fa haranglábas – templomot csodálhatjuk meg.
 
NYÍREGYHÁZA
Az Erdészethez két nagy üdülőcentrum is tartozik
 • Nagykálló-Harangod
 • Nyíregyháza-Sóstó parkerdők.
Nyíregyháza – erdő – Sóstó. Fogalmak, melyek összekapcsolódnak. Sorsuk és történelmük összeforrott.

A Sóstói-erdőt már az 1784. évi haditérképeken ott találjuk, akkor még 600 hektárosnak jelölték. A századfordulón még 500 hektárnyi volt. Aztán a város terjeszkedett, az erdőben épületeket emeltek, és mára már csak alig 350 hektár a területe. Felszínét szelíd hullámú buckák, sekélyebb vagy mélyebb laposok tagolják. Egykoron a Sóstói erdő zömét gyöngyvirágos tölgyesek és kisebb tisztásokkal tarkított homoki tölgyesek népesítették be. Ma már találunk itt erdei- és feketefenyőt, juharlevelű platánt, madárcseresznyét, zselnice meggyet, kanadai vasfát, fehér akácot, bálványfát, juhart, hársat, kőrist, szilt, mézgás égert, gyertyánt, csertölgyet, fekete diót, szomorú füzet, nemesnyárat, bibircses nyírt, ostorfát.Az erdő, ami Nyíregyháza szerves része, kedvelt kirándulóhely. Ide vezet a tavaszi sétálók első útja, előbb ibolyáért, majd gyöngyvirágért, aztán vérehulló fecskefűért. Itt bolyonganak szép szerelmesek, errefelé ismerkednek a gyermekek a természet szépségeivel, tapossák a bringát a homokutakon, itt futnak leendő bajnokok, errefelé poroszkálnak az idősek, tüdejüket friss levegővel feltöltendő, kíváncsiak figyelik az erdőn átrobogó vonatot és lesik a kisvonat légies viaduktján a Sóstó felé pöfögő kisvasutat. A Sóstó felé vezető út mentén kialakult parkerdő a sétálóutakkal, az erdei tornapályával, a játszótérrel, az esőbeállókkal, a szalonnasütő-helyekkel, a padokkal és asztalokkal ezreket vonz az év minden szakában.Nagykálló nevezetes helye a város mellett lévő Harangodi víztározó, mely az elmúlt esztendők alatt nevezetes hellyé nőtte ki magát. Nyíregyháza és Nagykálló lakosságának sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosít. Harangodon évről-évre népművészeti és kézműves táborokat, nyelvművelő és nyelvőrző eseményeket, hangulatos majálisokat rendeznek a Makovecz Imre által tervezett magyar stílusú faépületek miliőjében. Az erdészet működési területe történelmi emlékhelyekben építészeti és kulturális emlékekben is igen gazdag. A jelentősebb műemlékek között megemlítendő Szabolcsi földvár, a tiszadobi Andrássy kastély, a gávavencsellői és tiszavasvári Dessewffy kastély, a balkányi Gencsy-kastély, az olasz Aprilis testvérek által tervezett barokk stílusban épült kállósemjéni Kállay kastély és a nagykállói második vármegyeháza, mely utóbbi épületében ma a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórháza működik. Társaságunk fontosnak tartja, hogy a most felnövő nemzedék is megismerje az erdő számos funkcióját, és a gyerekek megszeressék a természetet, ezért hoztunk létre egy  Erdészeti Erdei Iskolát Nyíregyházán.
 
BAKTALÓRÁNTHÁZA
Az erdészet területén, Baktalórántházán a 41-es út két oldalán húzódó sávban találhatjuk a parkerdőket, melyeknek vadállománya, természeti szépsége egyre több kirándulót vonz. A baktalórántházi erdő ebből a tájból magaslik ki és zöld alagútként borul a rajta áthaladó utak fölé. Az erdő belső részének hangulata alföldi társaihoz képest meglehetősen hegyvidéki. Érdemes megfigyelni, hogy ezen a vidéken jelennek meg az úgynevezett parabola-dombok, amelyek egy igen régi lápmozgásának emlékeit őrzik. A baktalórántházi Fenyves csárda mellett erdei tornapálya létesült, valamint erdei bútorok, esőbeállók szolgálják a kirándulók kényelmét.
 
HALÁP
 
Építészeti nevezetesség a térségben a Monostorpályi községben található magtároló Tubus, amely mint kultúrtörténeti érték jelentős. Az erre járó vándornak ajánljuk az Álmosd községben található Kölcsey Emlékház megtekintését is.
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
A régió erdészei találkoztak
Fedezd fel az erdőt!
Kiből lesz az erdész?
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére