Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingyenlakás madaraknak
 
Az elmúlt tíz napban sorra látogattuk és ellenőriztük a Sóstói-erdőben a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének erdőfelújításaiba kihelyezett madárodúkat. Nagy örömünkre a februárban kitett 60 odú 80 %-át már birtokba vették a széncinegék.
 
 
Általános tapasztalat, hogy a költés nagyon elhúzódik, 3-4 hetes különbségek is megfigyelhetők. 14 odúban még csak néhány szál moha, fészekalap vagy kész fészek volt, de ezek is a lakásfoglalás jelei. Ötben széncinege tojásokat (41 darab), 25-ben széncinege fiókákat (272 példány) találtunk az épp kikelt csupasz apróságoktól a kiröpülés határán lévő, anyányi, 16-18 naposokig. Sőt egy odúban már csak a letaposott fészekanyag bizonyította, hogy az első költés „eredményei”elhagyták otthonukat.
9 odút éjszakázó helynek használnak a madarak – ez az ürülék nyomokból látszik -, s mindössze kettő van, melyet meg sem látogattak. A látogatottabb erdőrészekben igyekeztünk az odúkat magasra vagy sűrűbe tenni, de sajnos négyet ismeretlenek elvittek, és ami a legszomorúbb, volt olyan, ami tojásokkal együtt tűnt el – mondta Petrilláné Bartha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője.
 
 
Az idei évre jellemző, hogy talán az enyhe tél okozta táplálékbőség miatt nagy a fiókaszám, függetlenül attól, hogy az odút tölgy, nyár, feketedió vagy kőris felújításba tettük. A 8-12 tojást lerakó széncinegéknél most alig volt tízes fészekaljnál kisebb, de több 13, sőt egy 14, majdnem röpülős fiókát nevelő cinkepárt is találtunk, Természetesen a már megfelelő korú fiókákat, sőt 5 esetben az odúban ülő tojót is jelölő gyűrűvel láttuk el, további megfigyelések céljából. Mivel a madaraknak igen rossz a szaglásuk, nem okoz gondot a kicsik további etetése. A felnőtt madarakat a gyűrűzés után visszatettük az odúba, azok ki sem röpültek, folytatták a költést. Örültünk volna, ha néhány kék- vagy barátcinege, esetleg csuszka, nyaktekercs vagy légykapó is költ nálunk, de hálásak lehetünk a széncinegéknek, ezeknek a fekete fejű ingyen napszámosoknak is. Gondoljunk bele, átlag tíz pici csőr odúnként, melyekbe 2-3 héten keresztül folyamatosan tömni kell a rovarokat! Ez aztán az erdővédelem! Ráadásul a fészkelés még javában tart, s csak most következnek a pót- és másodköltések, így június végére akár 450 kis cinke is kiröpülhet a NYÍRERDŐ-odúkból. Tervezzük, hogy az öt telepet jövőre bővítjük, „D” típusú nagyobb röpnyílású és belméretű odúkat és macskabagoly költőládákat is szeretnénk kihelyezni, hogy a pockok se érezzék olyan jól magukat – fogalmazott Petrilláné Bartha Enikő.
 
 
Érdekesség, hogy a fiatalosba kitett odúkat még nem találták meg a kisragadozók és a rágcsálók, így itt nem fordult elő a máshol igen gyakori – pelék, nyestek, esetleg harkályok által okozott – fiókapusztulás. Az ellenőrzések ideje alatt mind az öt telepen végeztünk 3-3 hálóval gyűrűzést is, a gyakran szeles idő ellenére 47 példányt fogtunk. Több fekete rigó, barátposzáta, erdei pinty, meggyvágó és seregély került a hálóba, de egy-egy vörösbegyet, mezei poszátát, tövisszúró gébicset és szürke légykapót is sikerült meggyűrűzni. Emellett szóltak a vadgerlék, sárgarigók, fülemülék, kakukkok, doboltak a harkályok, ahogy ez májusban, a Sóstói-erdőben illik. Érdemes mindenkinek élőben is meghallgatni!
 
Nyíregyháza, 2020. május 21.
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
Örökítsd meg élményeidet!
Online séta a tanösvényen
Nyári tábor Nyíregyházán
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére