Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 
FSC tanúsítási rendszer
 
Az Erdőgondnoksági Tanácsot (FSC®-Forest Stewardship Council®) 1993-ban azzal a céllal hívták életre, hogy segítse a környezetre nézve helyes, társadalmilag hasznos és gazdaságilag életképes erdőgazdálkodás elterjedését a világ erdeiben. Az erdőgazdálkodásnak meg kell találnia a helyes egyensúlyt a környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek között. Az FSC tanúsítási rendszer védjegyét azok az erdőgazdálkodók és fafeldolgozók használhatják, akiket az FSC által akkreditált független tanúsító szervezet - az FSC szabványai alapján végzett - audit során erre megfelelőnek talált. Az FSC tanúsítás hiteles kapcsolatot teremt a felelős termelés és feldolgozás, illetve a fogyasztók között, támogatva az ilyen termékek beszerzésére vonatkozó helyes döntések meghozatalát. Terjeszkedésük mutatja azt az egyre növekvő, tényleges piaci igényt, hogy a megvásárolt erdészeti és fűrészipari termékek helyesen kezelt erdőkből származzanak, továbbá a termék útja a végső felhasználóig itt is nyomon követhető legyen, mint egyéb tanúsítások esetében: tehát a vevő számára garantálva legyen a megfelelően kezelt és kitermelés után újratelepített erdőállomány. Az FSC által akkreditált független nemzetközi tanúsító szervezet, a Control Union által elvégzett, pozitív eredménnyel zárult kiértékelés után a NYÍRERDŐ Zrt. jogosult az FSC védjegy használatára erdőgazdálkodása, valamint fűrészáru előállítása, kereskedelme, illetve faszén előállítása és kereskedelme esetében.
 
 
 
Minden erdészeti termék, melyen megtalálható ez a jelzés, olyan áru, mely a nemzetközileg elismert FSC kritériumoknak és alapelveknek megfelelő erdőkből származik. Ily módon az FSC ösztönző rendszert hozott létre a piacon, a fenntartható erdőgazdálkodás széleskörű propagálására. Nyugat-Európában egyre erőteljesebb a törekvés arra, hogy csak tanúsított termékeket forgalmazzanak a fapiacon. Jelenleg fából készült konyhai eszközök, ajtók és ablakkeretek kaphatók a jelzett emblémával, de a termékek mennyisége a tanúsított erdőterületek nagyságával növekedni fog. Az eddig FSC által tanúsított erdőterületek nagysága meghaladja a 20 millió hektárt a világon. A NYÍRERDŐ Zrt. esetében közel két évet vett igénybe az akkreditációs folyamat. Nemcsak az erdőgazdaságot, hanem a vele kapcsolatban álló szolgáltató szervezeteket is vizsgálták. Az átvilágítás során a nagyon szigorú szakmai követelmények mellett széleskörű konzultációra is sor került. Ennek során önkormányzatok és természetvédő civil szervezetek is véleményt nyilváníthattak a NYÍRERDŐ Zrt. erdőkezelési munkájáról, a tevékenység társadalmi elfogadottságáról. A társaság Magyarországon elsőként kapott FSC tanúsítványt, ami azért is figyelemreméltó, mert meglehetősen mostoha természet- és gazdaságföldrajzi adottságok között kell az állami tulajdonú erdőket kezelnie. Az FSC szabályai szerint minden esztendőben felülvizsgálatra kerül az erdőkezelő szervezet tevékenysége, melynek során elsősorban a természetszerű erdőgazdálkodás irányába megtett utat vizsgálják.
 
 
A NYÍRERDŐ Zrt.  FSC politikája
 
 
2019 Nagy Természetvédelmi Értékű Erdők
 
 
A NYÍRERDŐ Zrt. 2019. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2018. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2017. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2016. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2015. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2014. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2013. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2012. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2011. évi erdőgazdálkodási értékelése.
A NYÍRERDŐ Zrt. 2010. évi erdőgazdálkodási értékelése.
 
 
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
A régió erdészei találkoztak
Fedezd fel az erdőt!
Kiből lesz az erdész?
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére