Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 

Fancsikai templomrom

 
A Fancsikai kerület az Árpád-kori Fancsika faluról kapta a nevét, mely Foncs-Fancs személynévből eredeztethető. A környéken történő megtelepedést a XII század elejére teszik. Fancsika falu helyét Zoltai Lajos és Balogh István is kutatta, de teljes bizonyossággal Módy György régész-történész pontosította. Az 1550-es években itt több mint kétszáz lélek élt, a törökök 1574-ben pusztíthatták el. A falu templomát azon a homokdombon találták meg, amelyet az 1920-as években Templomhegy néven ismertek és magánbirtok volt. A település helyét és kiterjedését Módy György ásatással bizonyította, miszerint az Árpád-kori falu temploma, temetője és belső telkei a Diószegi úttól délre a nagykiterjedésű homokdombon helyezkedtek el.
 
Képgaléria
 
Az alaprajz, a méretek és az alapozási technika alapján Módy megállapította, hogy a templom már a XII. század közepén állt. Ezt erősítette meg, hogy a már feldúlt sírokból II. Béla (1172-1196) korából származó királyi veretű rézpénz került elő.
 
 
 
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
Emlékerdőt avattak Gúthon
Decrett József emlékérem
A Nagyerdőt ünnepelték
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére