Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 

Fancsikai templomrom

 
A Fancsikai kerület az Árpád-kori Fancsika faluról kapta a nevét, mely Foncs-Fancs személynévből eredeztethető. A környéken történő megtelepedést a XII század elejére teszik. Fancsika falu helyét Zoltai Lajos és Balogh István is kutatta, de teljes bizonyossággal Módy György régész-történész pontosította. Az 1550-es években itt több mint kétszáz lélek élt, a törökök 1574-ben pusztíthatták el. A falu templomát azon a homokdombon találták meg, amelyet az 1920-as években Templomhegy néven ismertek és magánbirtok volt. A település helyét és kiterjedését Módy György ásatással bizonyította, miszerint az Árpád-kori falu temploma, temetője és belső telkei a Diószegi úttól délre a nagykiterjedésű homokdombon helyezkedtek el.
 
Képgaléria
 
Az alaprajz, a méretek és az alapozási technika alapján Módy megállapította, hogy a templom már a XII. század közepén állt. Ezt erősítette meg, hogy a már feldúlt sírokból II. Béla (1172-1196) korából származó királyi veretű rézpénz került elő.
 
 
 
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
NYÍRERDŐ Nap
Fedezd fel az erdőt!
Kiből lesz az erdész?
 
További híreink...
   
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv enyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére