Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 

Hajdúhadházi Erdészet

„Erdők a szélbarázdákon”

A NYÍRERDŐ Zrt. Hajdúhadházi Erdészetét leginkább működési területének tagoltsága és termőhelyi- illetve állományviszonyait érintő változatosság jellemzi. Az erdészet 5200 hektáros területe 17 községhatárt érint, melyek a Nyírség, a Nagykun-Hajdúhát, illetve a Tisza-Bodrog-Sajó-Hernád és Maros hullámtér erdőgazdasági tájakban helyezkednek el. Az éghajlat egységesen száraz, az évi csapadék mennyisége 550 mm alatt van. A termőhely, főként sokféle talajtípusának köszönhetően igen változatos. A leggyengébb homoktalajok mellett megtalálhatók itt a barna erdőtalajok, a hortobágyi szikes talajok és a Tisza árterének jó tápanyag-ellátottságú öntéstalajai is. A termőhely változatosságának megfelelő a növényzet és erdőállományok sokfélesége is. Viszonylag kis távolságon belül – a mozaikszerűen változó termőhelynek köszönhetően - jól megfér egymás mellett a nyílt homokpusztai gyep és a gyöngyvirágos tölgyes, a táblás szikespuszta és a nagy fajgazdagságú ártéri keménylombos ligeterdő. A gazdálkodás szempontjából is jól kiegészítik egymást az őshonos fafajokból álló természetközeli erdőállományok valamint a honosított fafajok alkotta ültetvényszerűen kezelt erdőterületek. Az erdészet területén az uralkodó fafaj az akác és a kocsányos tölgy, de jelentős nagyságrendben fordul elő a nemesnyár, számos lágy- és keménylombos fafaj, valamint az erdei és feketefenyő is. A Hajdúhadházon működtetett csemetekert a megváltozott gazdálkodói igények kielégítéséhez alkalmazkodott. Ennek során a korábban szinte csak erdei és feketefenyő előállítására szakosodott kert ma már jelentős mennyiségű akác és kocsányos tölgy csemetét is termel, valamint jelentős mennyiségben kerülnek ki innen a fehér, szürke, rezgőnyár, vadgyümölcsök és egyéb erdei elegyfafajok és cserjék csemetéit. A hagyományos erdészeti csemetetermesztés mellett karácsonyfa, lombos és örökzöld díszfa, díszcserje előállítását is végzik.
 


Képgaléria
A csemetekert a saját csemete felhasználáson kívül a társerdészetek és egyéb belföldi vevők igényeit, valamint az export partnereink megrendeléseit is kielégíti. Az erdőgazdálkodásból származó faanyag nagyobb részét belföldi- és exportpiacra értékesítjük, kisebb részét pedig saját üzemünkben dolgozzuk fel. Az erdő és fahasználat során kiemelt figyelmet fordítunk a kíméletes gazdálkodási módszerekre, és eszközökre. Például készletgondozó fahasználat, kis- és mikroméretű munkaterületek, élő- és holtfa hátrahagyása, lóval történő erdei munkavégzés. Erdészetünk Tiszacsegén és Hajdúhadházon működtet fagyártmány üzemet. Jellemzően fűrészelt szőlészeti terméket (szőlőkaró, nevelőkaró) állítunk elő. A termékskálát színesíti a szélezett és szélezetlen fűrészáru, a parkettfríz, a nyár raklapelem és a különböző mértékben megmunkált akác oszlopféleség is.Kerti és játszótéri eszközök előállításával, illetve az ehhez szükséges alapanyagok, félkésztermékek előkészítésével szívesen állunk a kertbarátok és az ügyes kezű műkedvelő kertépítők rendelkezésére.Erdészetünk a térségben meghatározó felvásárló szerepet tölt be. A térség magán és közösségi erdeiben megtermett faanyag piacra juttatásával segítjük az erdők jövedelmezőségének növelését, a térség megtartó erejének fenntartását. Az erdészet primer erdei faválaszték mellett fagyártmánytermékek és szaporítóanyag kereskedelmével is igyekszik piaci pozícióját erősíteni.
 
 
A térség vadgazdálkodásában az Erdészet is részt vesz, két vadászterületen képviseli a gazdálkodók érdekeit földtulajdonosi közösség képviselőjeként. A Nyírerdő Zrt. Hajdúhadházi Erdészete az iskolarendszerű oktatás mellett, annak szerves részeként kíván a felnövekvő nemzedék formálásában részt venni. Erdei iskola programunk összeállításánál az általános iskolai tananyag tanmenetét és a természet éves periódusait, a négy évszakot vettük alapul. Ezek alapján teljes iskolai tanórákat tudunk megtartani a gyerekeknek elsőtől nyolcadik osztályig, képzett szakemberek közreműködésével, több tantárgycsoportban (természetismeret, környezetismeret, biológia, környezetvédelem, természetvédelem). Az órákat az időjárás és az igények szerint a szabadban tanösvényen, filagóriában, illetve minősített tanteremben szervezzük.
 
Elérhetőségünk:
 


Halmos Zoltán
megbízott
erdészeti igazgató


4242 - Hajdúhadház,
0130/2 hrsz.
(Erdőalja u. 1.)
Tel.: (52) 583 076
Fax: (52) 583 077
E-mail: hadhaz@nyirerdo.hu
 
Tekintse meg bemutatkozó filmünket:
 
 
 
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
A régió erdészei találkoztak
Fedezd fel az erdőt!
Kiből lesz az erdész?
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére