Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.
 
Skip Navigation Links
 
 
 
 
 
 
 
 

Fehérgyarmati Erdészet

„Erdők a folyók ölelésében”
 
A Fehérgyarmati Erdészet a Szatmár–Beregi Síkságon, az Alföld legészakibb részén fekszik. A táj mai arculatát a Kárpátokból lezúduló folyók, a Tisza, a Szamos, a Kraszna és az emberi kéz alakította ki. Talajviszonyaira az öntéstalajok, a lápos réti és barna erdőtalajok a jellemzőek. Éghajlatát az alföldi kontinentális és a Kárpátok montán klímája határozza meg. A terület legjellemzőbb őshonos fafaja a kocsányos tölgy, mely kísérő illetve elegyfafajaival több mint 90%-ot tesz ki.
 

Képgaléria
 
A területre jellemző erdőtársulások:
  • gyertyános – kocsányos tölgyesek
  • puhafás és keményfás ligeterdők
  • fűz, éger-és nyírlápok.
Ezen növénytársulások számos ritka növény és állatfajnak nyújtanak menedéket. Az itt dolgozó erdészek - felismerve a természeti kincseink megőrzésének fontosságát – 5 422 hektáron folytatnak már hosszú évtizedek óta természetközeli erdőgazdálkodást. Működési területünk jelentős része valamilyen fokú természetvédelmi oltalom alatt áll, sőt a 254 hektár erdőrezervátum készletgazdálkodói kezelése további szakmai kihívásokat jelent. Éves szinten megközelítőleg 13 ezer köbméter fát termelünk ki. Igen jelentős tevékenységünk a szaporítóanyag begyűjtése, hiszen a jó genetikai adottságokkal rendelkező évi több száz mázsa kocsányos tölgy makk, a kb. 200 ezer darab őshonos fafajú csemete hosszú távra biztosítja a minőségi erdőtelepítés és erdőfelújítás feltételeit.
 
 
Erdészetünk szerves részét képezi a varázslatos környezetben elhelyezkedő 1105 hektáros lónyai vadászterület. (Bővebb információ a vadászati oldalakon.) Itt honos a kárpáti típusú gímszarvas és megtalálható a dámvad az őz és a vaddisznó. A vadászterületen színvonalas vadászház is található, mely a hazai és külföldi vadászvendégek mellett turistákat, horgászokat is fogad. A Fehérgyarmati Erdészet területén található természeti értékek mellett a táj kultúrtörténeti emlékei minden idelátogató turista számára maradandó élményt nyújtanak.
 
Elérhetőségünk:
 

Kaulák Gergő
erdészeti igazgató

4900 - Fehérgyarmat
Kisgyarmat u. 19.

Tel.: (44) 363 306
Fax: (44) 362 566
E-mail: gyarmat@nyirerdo.hu
 
Tekintse meg bemutatkozó filmünket:
 
 
 
 
 
LEGFRISSEBB HÍREINK
 
A régió erdészei találkoztak
Fedezd fel az erdőt!
Kiből lesz az erdész?
 
További híreink....
 
Gallygyűjtés
 
Ajánlattételi felhívás
 
Erdőtelepítések tervezése
 
Társadalmi hatásvizsgálat (FSC) - Kérdőív
 
 
 
 
Megújult az Új Széchenyi Terv
 
A teljes cikk
 
 
 
  [ Impresszum ]   --  [ Védjegyhasználat, Szerzői jogok ]   --  [ Elérhetőség ]   --  [ Oldaltérkép ]   --  Ugrás a lap tetejére